Què fem

Actualment els mitjans de comunicació ens han apropat, gairebé en primera persona, a la vida quotidiana d'algunes persones del tercer món. Molts d'ells estan vivint sota el llindar de la pobresa i en condicions infrahumanes. La visualització directa d'aquests fets ha despertat en molts de nosaltres un sentiment actiu i espontani de solidaritat. Amb moltes de les nostres fites aconseguides i sota el paraigua de l'estat del benestar, tenim la necessitat d'ajudar i / o col.laborar amb els que tenen menys. Amb els que tenen molt poc!

L’associació - ONG Activa Solidaria dirigeix el seu esforç a crear, dinamitzar i col•laborar en projectes que aconsegueixin la millora en la qualitat de vida de persones sense recursos vitals. El marc d’actuació actualment és a Uganda (Àfrica). Cada any organitzem un viatge de cooperació per portar les donacions recollides durant l’any i ho aprofita per donar la mà d’obra necessària per executar un projecte de voluntariat en el mateix país. Aquests projectes són triats pels autòctons segons les seves necessitats.

_____________________________________________________________

PROJECTE ZERO:  LA KIM

La Kim Vogel és una noia Holandesa que als seus 26 anys va anar cap Uganda a treballar com a voluntària. Per viure les seves inquietuds va cooperar en un col•legi-orfenat en una zona rural durant 6 mesos.

Uns dies abans de tornar cap a casa va trobar un nadó abandonat i moribund en una fosa sèptica. La Kim li va salvar la vida però llavors cap persona ni cap entitat governamental es va voler fer càrrec de la petita. Va ser en aquest moment quan va haver de prendre la decisió més difícil de la seva vida. Per tenir cura de la menuda Rosah va renunciar a tot; a la seva família, als seus amics, a la seva terra,... Va engegar aquest nou repte tota sola i en un país difícil com Uganda.

Ja han passat més de cinc anys i la Kim continua en aquest país però no cuidant d’una criatura, sinó de una dotzena. Tots ells; nens abandonats, alguns maltractats greument per les seves famílies. Altres amb malalties tant greus com el VIH. D’altres només passen una temporada a casa seva per recuperar-se de la desnutrició i malalties per tornar després amb les seves famílies.

Algunes de les criatures que han passat per la llar de la Kim són petits supervivents, que gràcies a la Kim, avui tenen ganes de viure. Aquesta heroïna Holandesa s’esforça dia a dia per garantir-los un sostre, un plat a taula, una educació i el que és més important per ella; els hi dona l’amor i l’efecte que fa temps que no tenen.

Ha construït la seva llar a uns 12 kilòmetres de la civilització, amb el que comporta sobreviure sense els serveis bàsics als que estem acostumats en el primer mon i l’ha convertit en un refugi de nens enmig l’Àfrica.

Madame Kim, com l’anomenen els autòctons, encara no ha fet els 30 anys. Ara mateix a més de fer de mare de tota aquesta mainada, també ajuda a d’altres famílies a sortir de la misèria. Coopera amb associacions locals africanes; entre d’altres una associació de dones vídues víctimes del SIDA i col•labora directament amb un petit hospital de la zona tenint cura dels més petits. Gràcies amics arreu del mon i a les seves petites ajudes porta endavant a la seva nova família i ajuda dins les seves possibilites al seu entorn.

Com ella mateixa diu:
“És una experiència única ser testimoni de com aquests nens han superat les seves vivències traumàtiques i han après a gaudir de la vida com ho ha de fer un nen. Aquests és el millor regal per a mi, i per aquesta raó tinc moltes ganesa de continuar endavant.

Gràcies!”

Les ajudes recollides se li fan arribar directament i integra fins a al porta de casa seva. Cada any s’organitza un viatge solidari per portar-li les donacions i de pas donar la mà d’obra necessària per executar un projecte de voluntariat que ella mateix tria.

La Kim és una noia emprenedora, solidaria i molt treballadora. Està una mica com una cabra, però és genial. És un ídol: avui en dia és difícil trobar una persona capaç de deixar-ho tot per portar a terme un projecte com aquest.

______________________________________________________


PROJECTE 1:  SENSIBILITZACIÓ, FORMACIÓ I REPARTIMENT DE COMPRESES:

Actualment les adolescents no van a escola quan tenen el període. Això els comporta un greu endarreriment en la seva formació escolar. L’absentisme és degut; en part a la vergonya i en part al desconeixem per l’educació rebuda. Les adolescents i totes les demés dones usen com a compreses samarretes antigues, deixalles de les escombraries i fins i tot fulles de plataner. Una iniciativa d'una parella Canadenca ha obert un taller per confeccionar aquestes compreses. El taller el composen noies que amb el sou es permeten una educació superior.
 
 
 

El valor de venta al públic és d'uns 2€. La nostra intenció és aconseguir aquest primer pack gratuïtament i acompanyar-lo d'una formació per dones locals. La intenció final és que elles mateixes, a l'any següent, adquireixin de nou el pac i el promocionin a la seva zona. Les dones locals que fan la formació també seran les encarregades de vendre les compreses amb un benefici personal de 10 cèntims d’€.

PRESSUPOST DE MATERIAL PER ARRIBAR A 500 ADOLESCENTS: 1.000€


PRESSUPOST PER LES DONES QUE FA LA VENTA I LA FORMACIÓ: 100€


TOTAL PRESSUPOST: 1.100€

Irrisori, oi? Només 1.100€ per a millorar la qualitat de vida de 500 joves que alhora formaran a tota la següent generació. I al final ho apendran i ho faran tots sols sense supervisió.

ENS AJUDES SI US PLAU?

REFRANY AFRICÀ:
Educa un noi i eduques a una persona. Educa a una noia i eduques a una família.


____________________________________________________


PROJECTE 2: MICRO-GRANGES DE PORCS

En moltes regions del tercer món avui en dia encara és difícil portar-se un tall de carn a la boca. Per altre banda molta gent no té accés als diners i continua amb el bescanvi. Aquest darrer punt es converteix en un inconvenient quan per exemple es necessita accedir a la sanitat. Sense diners no es pot obtenir cap visita ni tractament, ja que la sanitat és privada en molts països.

És per tots aquests motius que volem engegar aquest projecte. Aquestes petites granges casolanes representen molts avantatges, pocs inconvenients i sense massa esforç. El porc és un dels animals que necessita menys atenció i menja quasi de tot. El dia del sacrifici la família sencera te accés a la carn i a més l’excedent és la raó per obtenir un benefici econòmic directe.__________________________________________________________PROJECTE 3: FILTRE I POTABILITZADOR D'AIGUA APTE PEL CONSUM HUMÀ